Facebook Boost Page
Η επιτυχία μίας Facebook σελίδας είναι καθαρά στα χέρια των διαχειριστών της. Ο διαχειριστής Facebook Pages είναι αυτός που έρχεται σε άμεση επαφή με τους “fans”, και είναι ο υπεύθυνος για τη διαφήμιση της εταιρείας “brand” στον ηλεκτρονικό κόσμο. Είτε η σελίδα σας έχει έναν, είτε παραπάνω διαχειριστές υπάρχει μιά βασική μεθοδολογία που χρειάζεται να γνωρίζετε προκειμένου να πετύχετε την καλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση που μπορείτε να έχετε!
Ορίστε 8 κινήσεις που πρέπει να ξέρετε προκειμένου να γίνετε ένας πολύ αποτελεσματικός Διαχειριστής Facebook…
1. Τα πλεονεκτήματα μίας εταιρικής Facebook Σελίδας VS ενός προσωπικού προφίλ
Παρόλο που είναι δυνατόν από τον Μάρτιο του 2012, οι περισσότεροι χρήστες του Facebook δεν γνωρίζουν ακόμη ότι μπορείς πολύ εύκολα να μετατρέψεις το προφίλ σου στο Facebook σε Facebook Page. Το ίδιο το Facebook αποκαλεί αυτή τη λειτουργεία “Profile to Business Page Migration”. Οι σελίδες του Facebook προσφέρουν μοναδικα εργαλεία και δυνατότητες για τις επιχειρήσεις, οργανισμούς, εμπορικά σήματα(brands) και δημόσια πρόσωπα. Το Facebook ορίζει ένα δημόσιο πρόσωπο ως ένα άτομο που μπορεί να είναι ένας διάσημος, συγγραφέας, μουσικός ή μπορεί να είναι απλά ένας ελεύθερος επαγγελματίας π.χ. σύμβουλος επιχειρήσεων ή άλλα “ατομικά” brands. Αν χρησιμοποιείται το Facebook σαν ένα εταιρικό εργαλείο , τότε πρέπει να στήσετε μία σελίδα γιατί σας δίνει πρόσβαση σε δυνατά εργαλεία marketing, όπως οι διαφημίσεις και οι εφαρμογές. Επίσης το Facebook απαγορεύει να χρησιμοποιείται ένα προσωπικό προφίλ για την παρουσίαση οτιδήποτε πέραν του εαυτού σας (π.χ. Να παρουσιάζεται την εταιρεία σας, από το προσωπικό σας προφίλ).
2. Τι είναι τι στο Panel του Διαχειριστή
Ο πίνακας(panel) Διαχείρισης εμφανίζεται πάνω από το Timeline όταν μπεις σε μία Facebook Page στην οποία είσαι διαχειριστής. Παρακάτω είναι αριθμημένα όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στον πίνακα διαχείρισης.
- Ενημέρωση Πληροφοριών Σελίδας/Επεξεργασία Ρυθμίσεων/Ρυθμίσεις Ρόλων Διαχειριστών/Αρχείο Δραστηριοτήτων/Αποκλεισμένοι Χρήστες και Εναλλαγή στη χρήση λογαριασμών
- Πρόσκληση φίλων/ Κοινοποίηση Σελίδας/ και προώθηση Σελίδας
- Ειδοποιήσεις και Ενημερώσεις(Μιά γρήγορη ματιά στα post)
- Παράθυρο επικοινωνίας με τους “fans” – Μηνύματα
- Επισκόπηση Likes/και Προώθηση Σελίδας
- Λεπτομέριες Επισκεψιμότητας της Facebook Σελίδας
- Δημιουργία Διαφημίσεων
- Εικόνα Εξωφύλλου
- Εικόνα Προφίλ
- Βασικές πληροφορίες και σύνδεσμος για την ιστοσελίδα σου
- Παράθυρα εφαρμογών
- Βελάκι για την εμφάνιση όλων των εφαρμογών
3.Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα όνομα για την Facebook σελίδα σου που να αντιπροσωπεύει την εταιρεία σου
Οι διαχειριστές της σελίδας έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν το όνομα μίας σελίδας όσες φορές θέλουν, με την μόνο προϋπόθεση η σελίδα να έχει λιγότερα από 200 likes. Αν η Facebook σελίδα έχει περισσότερα από 200 likes τότε μπορείς να αλλάξεις μόνο μία φορά το όνομα της σελίδας, οπότε αν χρειαστεί να αλλάξει το όνομα, πρέπει να προσέξεις να είναι το κατάλληλο που θέλεις να κρατήσεις. Αν η εταιρεία έχει μεγάλο όνομα, τότε μάλλον χρειάζεται να το συρρικνώσεις
το όνομα για να είναι κατάλληλο για την Facebook σελίδα. Αν επίσης η εταιρεία έχει παραπάνω από μία τοποθεσίες, τότε πιθανόν το όνομα της σελίδας να πρέπει να έχει και την περιοχή που θέλουμε να στοχεύσουμε.
Μόνο οι Διαχειριστές που ειναι Manager ή Content Creators μπορούν να αλλάξουν το όνομα της σελίδας!
4. Γιατί είναι μια καλή ιδέα να ανατεθούν ρόλοι “διαχειριστής facebook” και να θεσπίστούν κανόνες
Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι Διαχειριστών Facebook:
- Manager
- Content Creator
- Moderator
- Advertiser και
- Insights Analyst
Ο κάθε ρόλος έχει διαφορετικές δυνατότητες. Μόνο οι Manager μπορούν να αλλάζουν ρόλους στους διαχειριστές. Το Facebook κάνει κάθε νέο διαχειριστή κατευθείαν Manager. Για την πρόληψη των μπερδεμάτων μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας και πρωτού να δώσουμε ρόλους διαχειριστών, καλό είναι να καθορίζουμε κάποιος ενδο-εταιρικούς κανόνες. Κάποιες καλές πρακτικές είναι οι παρακάτω:
Μιά φορά το τρίμηνο είναι χρήσιμη μία εκπαίδευση από έναν ειδικό για νέους κανονισμούς και συμπεριφορές του Facebook(π.χ. υπήρχε κάποτε ένας κανόνας ότι η φωτογραφία εξωφύλλου απαγορεύεται να έχει πάνω από το 20% κείμενο)
Ορίζουμε το αντικείμενο δραστηριότητας μας
Ορίζουμε κανόνες και τους κρατάμε σε ένα αρχείο προσπελάσιμο από όλους τους υπαλλήλους(π.χ. δεν ανεβάζουμε πάνω από 3 post την ημέρα)
Κρατάμε τον αριθμό των διαχειριστών όσο το δυνατό μικρότερο
Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των διαχειριστών
5. Πως να προσαρμόσετε τις Ενημερώσεις της κατάστασης σας
Το Facebook προσφέρει πολλά εργαλεία που επιτρέπουν στους Διαχειριστές να προσαρμόζουν κατάλληλα της ενημερώσεις τους, ώστε να προσελκύουν περισσότερο κόσμο στην σελίδα τους όταν δημοσιεύουν
- Καρφιτσώστε μία δημοσίευση
- Επισημάνετε μία δημοσίευση
- Στοχοποιήστε μία δημοσίευση
- Προσθέστε τοποθεσία στη δημοσίευση
- Προγραμματίστε μία δημοσίευση
- Προωθήστε μία δημοσίευση
- Δημιουργήστε μία προσφορά
- Δημιουργήστε μια Εκδήλωση για τη Σελίδα
- Ανεβάστε μία προσφορά/διαγωνισμό
6. Τι είναι αυτό που κάνει μία δημοσίευση, Μοναδική
Όταν δημοσιεύεις κάτι στο Facebook, το πως θα το πεις είναι “όλα τα λεφτά”. Μπορεί να έχεις έχεις ένα πολύ σημαντικό γεγονός να παρουσιάσεις, αλλά ο τρόπος που θα το γράψεις να μην κερδίσει ούτε τα μισά like/share/views απ΄ότι αξίζει. Ορίστε μερικά πράματα που πρέπει να γνωρίζεις για να τελειοποιήσεις τις δημοσιεύσεις σου.
Δημοσίευσε ένα χρήσιμο μυστικό “Tip”
Δημοσίευσε το ενδιαφέρον μέρος της δημοσίευσης και ένα λινκ για το υπόλοιπο
Οι δημοσιεύσεις να είναι πάντα θετικές
Φτιάξε διαγωνισμούς ή προσφορές(Τραβάει τον περισσότερο κόσμο)
Πάρε μέρος σε συζητήσεις στη σελίδα σου
Οι δημοσιεύσεις να περιέχουν ωραίες εικόνες
Και οι εικόνες να είναι κατάλληλες για προβολή σε κινητά “smartphones”
7. Πως να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές στο Facebook
H Facebook σελίδα μπορεί να δυναμώσει πολύ εγκαθιστώντας εφαρμογές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές για να φιλοξενήσεις διαγωνισμούς, φόρμες επικοινωνίας, εγγραφή σε newsletters, Δημιουργία μενού, παρουσίαση προϊόντων και άλλα πολλά… Αλλά μόνο αν έχεις γνώσεις κώδικα μπορείς να φτιάξεις εφαρμογές που θα ανεβάσουν τη σελίδα σου. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να συνεργαστείς με κάποια εταιρεία ή κάποιον προγραμματιστή για να κάνει τη δουλειά αυτή. Σημεία που θέλουν προσοχή:
η εφαρμογή πρέπει να είναι ευέλικτη
η τιμή όχι πολύ ψηλή(ενδεικτικά 80-160 ευρώ γιά μία εφαρμογή)
Οι εφαρμογή να ενσωματώνεται στα “tabs” του Facebook
Να είναι φιλική σε κινητές συσκευές και tablets
8. Πως να εκμεταλλευτείτε στο πλήρες την φωτογραφία εξωφύλλου
Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι η “πρώτη εντύπωση” για την προβολή της εταιρείας σου μέσα στο Facebook. Μιά πολύ χρήσιμη πληροφορία είναι επίσης, ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, το μάτι πάει πρώτα στην φωτογραφία εξωφύλλου και αφιερώνει εκεί περίπου 2.5 δευτερόλεπτα. Αξίζει να σημειώσω σε αυτό το σημείο – για να δώσω και την κατάλληλη βαρύτητα – ότι η “πρώτη εντύπωση” γίνεται στο πρώτο κι όλας δευτερόλεπτο!
Οπότε έχουμε την μοναδική ευκαιρεία των 2.5 δευτερολέπτων να εντυπωσιάσουμε τους επισκέπτες μας με μία “δυνατή” φωτογραφία εξωφύλλου (σε συνδιασμό πάντα με την φωτογραφία προφίλ).
Μερικές απ τις πολλές συμβουλές που μπορώ να δώσω είναι
Να ακολουθείς την επικαιρότητα! Είναι Χριστούγεννα ; Βάλε Χριστουγεννιάτικο εξώφυλλο.
Καθοδήγησε μέσα απ την φωτογραφία σου τους επισκέπτες σε μία εφαρμογή σου
Παρουσίασε τα δυνατά σου προϊόντα
Παρουσίασε τον διαγωνισμό ή τις προσφορές σου
Δημιούργησε την αίσθηση του “επείγον” (π.χ. Προλάβετε τα τελευταία προϊόντα της προσφοράς μας)
Προώθησε τα υπόλοιπα Social Networks
Αυτό το άρθρο παρουσίασε ένα κομμάτι από τη μεθοδολογία που πρέπει να εφαρμόζουν οι διαχειριστές για να δυναμώσουν πολύ την σελίδα τους στο Facebook!